Mérnök szemmel

Mi hülyeség és mi nem az , de ha mégis az akkor mit kezdjünk vele

1g marihuana egyenlő 10000km autózás CO2 emissziója?

2021. június 03. 11:23 - NMEszeme

Több helyen is megjelentek cikkek, amik egy friss tanulmányra hivatkozva a beltéri marihuána termesztés környezeti hatásaira hívják fel a figyelmet. Ezek a cikkek azt állítják, hogy egy kg szárított marihuána előállításának széndioxid lábnyoma 2283-5184 kilogramm. Ez az adat azért meglepő, mert egyre több növény, salátafélék ,paradicsom, de akár a földi eper beltéri termesztése is az elmúlt években vált gazdaságossá, ami lehetetlen lenne ilyen magas energiafogyasztást feltételező széndioxid lábnyom mellett.  Sok helyen ráadásul ezt a számot az 1kg marha húsra jutó 60 kilogramm széndioxid kibocsájtásával hasonlították össze. Illetve a teljes széndioxid kibocsátás 12%-át tehát 250-600kg-ot a szállításnak tulajdonítottak.

 

Forrás: The carbon footprint of indoor Cannabis production Article in Energy Policy · July 2012DOI:10.1016/j.enpol.2012.03.023

Tovább
komment

Pofátlan iPhone mosdatás

2021. március 07. 09:56 - NMEszeme

Nagyon könnyű kattintás vadász posztot írni, ehhez csak egy kis iPhone fikázásra van szükség, dőlnek a likeok és a helyeslő kommentek. Ettől lesz igazán sportértéke megvédeni a legsikeresebb mobil gyártó termékét. Szándékosan egyoldalú lesz az írás, mert a másik oldalt naponta olvashatja bárki, és fröcsöghet a kommentekben.

92084876-arnold-schwarzenegger-commando-rocket-launcher-custom-iphone-11-pro-case_1.jpg

Tovább
komment

Mire képes a deepfake a telefonodon?

2020. október 30. 12:29 - NMEszeme

Régen halljuk, hogy a technológia adott, a videókban arcot cserélgetni. Én mégis azt hittem ehhez nagyfelbontású scan kell mindkét arcról, jó kép több nézetből, esetleg előre felvett mimika. Erre kaptam egy képet egy baráti csoportban, ahol a Dumb és Dumber ikonikus kis motoros jelenetében az én taknyom csorog az előttem ülő haverom nyakába, mindezt mozgó gif formában. Azonnal letöltöttem a programot, ami bármilyen gif-en felismeri arcot és egy kép alapján el is végzi a cserét. Ennyi egy gagyi gif és egy selfie az eredmény pedig megunhatatlan. Tovább után néhány kedvenc példám.

 deep-fake-1905_08233-13.jpg

Tovább
komment

A véletlen, konyha- matematika és fizika eszközeivel

2020. szeptember 24. 17:48 - NMEszeme

Kedvenc podcastamben a Gombapresszó-ban feljött a véletlen fogalma. A műsor a megszokott könnyed stílusában a filozófia és matematika mezein szökdelve a fizika 20. százdi eredményeit elutasítva tárgyalta a témát. A mesterséges intelligenciától indulva, a deteminisztikus világképet érintve, a véletlenen időzve, egész a szabad akarat kérdéséig kalandozott. Ez egy 3 órás műsor felében önmagában nem kis teljesítmény. A végkövetkeztetés viszont számomra és Tibi az egyik műsorvezető számára is lehangoló lett, miszerint a világ determinisztikus így a szabad akarat is csak egy ábránd. Erről azért nekem nagyon más emlékeim vannak, de érveim mégse győzték meg Tomit a másik műsorvezető, pedig a kies Déli pályaudvar teraszán sörök mellett volt lehetőségem ecsetelni nézeteimet. Így született meg ez az írás, hogy Tibit felvértezze a következő műsorra a véletlen létezése mellett. Senki se vegye túl komolyan, mert filozófusok és elméleti fizikusok témája ez. Itt meg csak mérnökök győzködik egymást abban az általános hitükben, hogy mindenhez is értenek. 

lorenz.jpg

Tovább
komment

Irodai kávé és a valószínűségszámítás

2020. augusztus 30. 12:54 - NMEszeme

 

Szeretnék bemutatni egy gyakorlati példát az elméleti eloszlások alkalmazására. Főleg azoknak, szól akik sosem tanultak hasonlót, szigorúan számítások nélkül. Később ezek megértése szükséges a termék élettartamok vizsgálatához.

007643ec-6af6-47d2-a84d-62a33a8c6936.png

Tovább
komment

Nem akarok cserélhető aksit, nem kell rá petíció.

2020. augusztus 29. 15:26 - NMEszeme

Műszaki ismeretekkel nem rendelkező, jó szándékú vagy az egyesületükből jól megélő, környezetvédők egyre vadabb petíciókat indítanak. A nem létező tervezett elavulás elleni küzdelem jegyében gyakran 10-20 éves garanciát, fontos nem átlag élettartamot, hanem garanciát követnek, ami a legjobb lépés a fél-egymilliós mosógépek közé, de kommentekben pl, a Tudatós vásárlók vadabb lázálmaikat is megosztják 50 éves garantált élettartamról. Egy új őrület a cserélhető akkumulátorokért való kampányolás a mobiltelefonokban, amit az EU is kezd komolyan venni.

 b81bd0fc-752f-4aeb-8381-e4b04d9fce43.png

Tovább
komment

30 km/h és a népharag

2020. április 30. 13:32 - NMEszeme

Mielőtt a felháborodás elsöpri a Vitézy Dávid buszsávjai óta első budapesti forgalom csökkentést célzó intézkedéseket, azért tisztázzunk egy pár dolgot. Ha nem látod be, hogy egy Budapest méretű város életminőség javulásának egyik legjobb módja, hogy az autóval közlekedőket megpróbáljuk más eszközökre terelni, akkor nem neked szól írás. Aki abban hisz, hogy városi autópályákra van szükség, az mutasson csak egy jó példát a világból. Tehát ha ezen a ponton túljutottunk és azt látjuk, hogy szükség van forgalom csökkentésre, akkor már csak ennek a módjáról kell vitatkoznunk.


wien.jpg

Tovább
komment

A felsőfokú mérnök képzés tényleg Magyarországról indult?

2020. március 03. 10:05 - NMEszeme

Sok mindenben voltunk az elsők, amiben igazából nem is. Így gondolhatjuk Asboth Oszkárról, hogy kulcs szerepe volt a helikopter feltalálásában, pedig csak egy kókler volt, aki akkoriban EU pénzek helyett más szponzorokat nyúlt le. A magyar felsőoktatásnak elvitathatatlanul fontos szerepe volt a műszaki tudományok terjesztésében, de persze nincs az a fontos szerep, amit a dicső múltba révedésünk nem tud teljesen eltúlozni. 

ddfc3729-c9d4-4190-8a7d-577d5ea48aa2.jpegSelmeci diákok a 19.sz közepén

Tovább
komment

A 21. század banki megoldása a zsebünkben

2019. november 15. 22:02 - NMEszeme

Vannak helyzetek, mikor az ember elképzeli, hogy kellene működnie valaminek, de dollár milliárdos cégek mégse tudják megvalósítani. Sőt rémségesen gagyi megoldásokkal jönnek. Az online és mobil bankolás esetében mindig ez volt az érzésem. Nem csoda, hogy PayPal le tudta aratni egy jó bő évtizede az online fizetés piacát, akkor amikor még dombornyomott kártya kellett a Motorola V3 szalagkábelem eBay-es megrendeléséhez. Azóta a valuta váltás árfolyamával és annak a legmélyebb menübe való elrejtésével trükköző PayPal már korántsem olyan szimpatikus cég. Jó 15 évvel a PayPal megismerése után ismét találkoztam egy szolgáltatással, ami ekkora ugrást jelentett. Ez pedig a Revolut. 

14dac7c6-f28f-4014-98d0-fa3cb56b6540.jpeg

Tovább
komment

Ad Astra a film, ami fáj egy 3-as fizika érettségivel is.

2019. november 07. 17:27 - NMEszeme

Nem vagyok az a fajta ember, aki egy filmben azt nézi mibe tud belekötni. Imádom az időutazós marhaságokat Terminator 2- től Vissza a jövőbe- ig, nem zavar a Nostromo dübörgése az űrben, vagy a lézer fegyverek puttyogása. El tudom engedni és élvezni a filmet, de nem akkor ha valami realisztikusnak reklámozza magát, és mindenféle szakértőkkel henceg, akik a filmen dolgoztak. Nagyon vártam ezt a filmet, csodálatos volt a látvány jók a színészek, de a többi.... nézzük spoileresen, de senki nem veszít semmit, ha úgy olvassa, hogy még nem látta.

226fc4b8-c6bb-4eca-9159-76717f4a22cc.jpeg

 

Tovább
komment

Miért nem megoldás az elektromos autó a klímaváltozásra? Mert nem ez a dolga!

2019. október 18. 14:10 - NMEszeme

Az index pénz beszél blogja jelentett meg egy cikket ezzel a címmel, amire reagálni szeretnék. Az eredeti cikk itt olvasható.https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2019/10/17/miert_nem_megoldas_az_elektromos_auto_a_klimavaltozasra/

emisszio1.jpg

A kattintás vadász címre elég egyszerű lenne választ adni. Azért, mert antropogén, tehát emberi tevékenységhez köthető üvegház gáz emisszió, ami fel lehet osztani ipari termelés, szállítmányozás, építkezés, fűtés- elektromos áram szolgáltatás és a mezőgazdaság területekre. Ezekre van hatásunk, itt érdemes tovább kutakodni. Itt is van vita rendesen a megoszláson, de a szállítmányozást valahova 15% és 25% közé szokták tenni.  A közúti szállítmányozást pedig ennek fele harmada. Tehát, robogótól személyautón át a kamionokig maximum a teljes emberi kibocsájtás 5-12%-áról beszélünk.  Könnyű belátni, hogy ha az egész közúti közlekedést nulla emisszióssá  tennénk, még az sem oldaná meg a klímaváltozás problémáját.

Tovább
komment

Elektromos autó, mi értelme ha szennyez csak máshol?

2019. július 11. 22:22 - NMEszeme

Mindenki látott már képet diesel generátorra dugott a Tesla-ról, vagy BMW i3-ról,de  a boldogan autózó környezetvédő háttérben a szénerőmű karikatúra is bejárta az autós fórumokat. Ezekben a kiforgatott esetekben sok értelme tényleg nincs az elektromos autóknak, de nézzük meg a valóságban,  hogy alakul ez.

 

negative_on_ec.jpg

Tovább
komment

Statisztika és tanulmányok a rémhírek mögött

2019. április 22. 17:26 - NMEszeme

Nagyon gyakran találkozom olyan írásokkal még az igényesebb hírportálokon is, amik azt mondják, egy új tanulmány szerint X dolog Y százalékkal növeli Z típus betegség kialakulást állítják a tudósok. Ezek a cikkek több sebből véreznek, amit a teljes médiát bejárt "41 SZÁZALÉKKAL NÖVELIK A RÁK KIALAKULÁSÁNAK ESÉLYÉT A GLIFOZÁTOS GYOMIRTÓK" témán keresztül szeretnék bemutatni.

 

glyphsate.jpg

Tovább
komment

Sátántól való a háztartási gépeink élettartamra méretezése?

2019. március 10. 18:47 - NMEszeme

A gépészeti méretezés és a matematikai statisztika sem az alapműveltség része (nekem ez nagyon fájdalmas pont, mert bárki bátran beszólhat a helyesírásomra, én meg egy kamatos kamat számítást sem kérhetek számon a kommentelőkön, nemhogy egy felületi integrált, és ez nem igazságos), mégsem akadályoz ez senkit meg abban, hogy találjon magának egy egyszerű összeesküvés elméletet, amivel megmagyarázza, hogy miért ment tönkre 3 év alatt a mosógépe. Ez a népszerű összeesküvés elmélet a tervezett elavulás, mely szerint a gyártók szándékosan gyengítik egyébként az örökkévalóságnak szánt konstrukcióikat, azért, hogy idő előtt kelljen új terméket vásárolnunk. Az csak mellékes szála ennek ez elméletnek, hogy szembe köpi a cinkosként tevékenykedő mérnöki szakmát is.  Rövid posztomban szeretném elmagyarázni, miért nem tervezet elavulás az élettartamra tervezés.  

 

ewaste.jpg

Tovább
komment

Játékmester paradoxon

2018. szeptember 15. 18:05 - NMEszeme

Kvantitatív módszerek órán végre megértettem ezt a jó öreg paradoxont. Ami nem is paradoxon csak elsőre kellemetlen érzés a megoldása. Tehát 3 ajtó közül választhatsz, egy mögött elrejtve nyeremény autó kettő mögött elrejtve kecske van. Miután választottál egy ajtót, kinyitnak egy másikat ami mögött kecske van. Ekkor dönthetsz, hogy maradsz az első választásodnál vagy cserélsz a másik még zárva levő ajtóra. Kommenttel csak a válasz sorszámát leírva szavazzatok, nem kell indoklás majd megírom valamikor. ( Ja és persze autót akarunk nyerni nem kecskét)

1. Mindegy az esélyek nem változnak, marad az eredeti 33% 
2. Nem cserélek, mert az esélyem így 50%ra nőtt 
3. Nem cserélek, mert az esélyem így 66%ra nőtt 
4. Cserélek ezzel az esélyem 50%ra nő
5. Cserélek ezzel az esélyem 66%ra nő

 

Szavazz a facebook oldalamon: https://www.facebook.com/mernokiszem/

Vagy megoldás a kép után

monty-hall-1.jpg

 

 

Tovább
komment

Miért nem lehet tudni, hogy milyen idő lesz a hétvégén?

2018. augusztus 24. 17:58 - NMEszeme

Avagy, hogyan védi meg a káosz elmélet a meteorológiát.

Aki idén nyáron a meteorológusok segítségével próbálta kiválasztani a Balatonozásra legalkalmasabb hosszú hétvégéket, az nagyon csalódott lehetett. Én is naponta nézem az időjárást a telefonomon, mert ettől függ, hogy autóval vagy tömegközlekedéssel indulok dolgozni. Pár hét után rá kellett jönnöm, hogy jobb ha reggel kinézek az ablakon és az alapján döntök. Az Iphone gyári időjárás alkalmazása köszönőviszonyban nem volt a valósággal. Miért van az, hogy a meteorológia ma a szuper számítógépek és műholdak korában sem képes megmondani a hétvégi időjárást? 

yanetgarcia05.jpg

Tovább
komment

Porckorongsérv mérnök szemmel

2018. július 01. 22:22 - NMEszeme

Népbetegségnek számító egészségügyi problémám rávilágított egy még ijesztőbb gyakorlatra. Ez a gond inkább mentális és társadalmi, mint egészségügyi. A környezetem sorra támadott be a különböző ezo és kuruzsló marhaságaival és persze egy emberként okolta a sportot, mint kiváltó okot.

baromsagok_venn-diagramja.jpg

Tovább
komment

Belevágjunk a veterán autózásba?

2018. május 31. 21:59 - NMEszeme

Divat az autós újságírásban és máshol is csak a szenvedésről, rengeteg munkáról és pénzről siránkozni. Én lassan 7 éve csak 24-34 éves autót használok, nulla szerelési ismerettel és korlátozott anyagi lehetőségekkel, mégse látom ilyen szomorúnak a képet. Ha bármi vonzalmat érzünk az öreg autók iránt, és van erre szánható időnk és/vagy pénzünk akkor én azt mondom bele kell vágni. A kérdés, hogy mennyi időre és pénzre is van szükség. Ez attól függ mivel és hogyan vágunk bele ebben a szép hobbiba. Mint az élet oly sok területén a boldogság kulcsa itt is az, hogy a lehetőségeink és az elvárásaink találkozzanak. 

10730784_580800188735707_4145982953387861829_n.jpg

Ezt a ritkaságot egy barátom saját kezűleg restaurálta, de ne ez legyen az első terv ;) 

Tovább
komment

Ferihegy a Balkán kapuja

2018. április 28. 18:11 - NMEszeme

Szeretjük azt hinni, hogy nem csak földrajzilag, de kulturálisan is elhatárolódunk a Balkántól. A hozzánk érkező külföldi viszont a földetérést követő első percekben olyan ízelítőt kaphat, amit egy romkocsma túra 10 sör 10 pálinka köre se mos le többet.  Most kivételesen nem arra gondolok, hogy ritkán utazó honfitársaink taps viharral köszöntik a pilótát sikeres leszállás esetén. Ez az aranyos szokás kezd is kihalni, mióta a Lufthansa gépeket valami biztonsági szabály miatt erőből kell letenni. Ilyenkor nem érdemel tapsot a pilóta, de nem hiszem, hogy ettől álmatlan éjszakája lenne. Álmatlan éjszakám nekem van attól, ami ezután következik. 

koki.JPG

Tovább
komment

A módszer ami szövőszék gyárból a legnagyobb autógyárrá tette a Toyotát

2018. március 21. 20:54 - NMEszeme

A csalogató bulváros cím után tegyünk rögtön tisztába a a tényeket. A szövőszék licensz eladásából befolyó pénzből a Toyota cég már 1936-ban autógyártásba kezdett. Csodával határos módon a gyára nem semmisült meg a világ háborúban, így 1947-től már az USA támogatásával kezdhetett új típust gyártani. Ennyi szerencse azért kellett a túléléshez. Hogy lett ebből a világ legnagyobb autógyára? Itt sajnos vége a bulvárnak, aki azt várta, hogy motivációs trénereket hívtak, Bryan Tracy könyveket olvastak, vagy együtt kiabálták az Arénában az  Áttörés napján, hogy szeretem magam az csalódni fog. A megoldást ma több néven említik, Toyota módszer, Lean,Operation Excellence, de mik is ezek igazából.

1934japan.jpg

Tovább
komment

Ünneplés

2018. március 17. 13:05 - NMEszeme

Bemutatkozás itt a link alatt

Túl a 2000 követőn, alig fél év alatt. Ami nagy szó, mert se a rák gyógymódot nem osztottam meg, se a herém nem vasaltattam ki, de még a mellem se mutattam meg. Cserébe írtam egy bemutatkozást, és pénz kuncsorgásba is kezdtem a link alatt. 

 

 

komment
süti beállítások módosítása