Mérnök szemmel

Mi hülyeség és mi nem az , de ha mégis az akkor mit kezdjünk vele

Nem akarok cserélhető aksit, nem kell rá petíció.

2020. augusztus 29. 15:26 - NMEszeme

Műszaki ismeretekkel nem rendelkező, jó szándékú vagy az egyesületükből jól megélő, környezetvédők egyre vadabb petíciókat indítanak. A nem létező tervezett elavulás elleni küzdelem jegyében gyakran 10-20 éves garanciát, fontos nem átlag élettartamot, hanem garanciát követnek, ami a legjobb lépés a fél-egymilliós mosógépek közé, de kommentekben pl, a Tudatós vásárlók vadabb lázálmaikat is megosztják 50 éves garantált élettartamról. Egy új őrület a cserélhető akkumulátorokért való kampányolás a mobiltelefonokban, amit az EU is kezd komolyan venni.

 b81bd0fc-752f-4aeb-8381-e4b04d9fce43.png

Úgy gondolom most is cserélhető az akkumulátor, csak ehhez olyan technológiára van szükség, ami otthon nem áll rendelkezésre. Egy márka szervizben ezt ma is minden eszközön elvégzik, de sok hivatásos szerviz ajánl cserét olcsón, utángyártott alkatrészekkel is. Ha egyáltalán szükség van cserére. 

d888ea88-7be8-401d-9c40-3b2bcd4c0f21.jpeg

A lítium ion akkumulátorok körülbelül 800 töltési ciklus után kezdenek gyorsabban amortizálódni, ez függ a gyors töltések számától, a tele töltésektől stb. Napi egy teljes töltés, ami igen aktív használatot feltételez, 2-2,5 év gondtalan működést jelent. Így a az aksi csere költségével 2-3 évente számolhatunk. Nem túl reális 4-5 évnél tovább használni egy telefont a jelenlegi fejlődést figyelembe véve. Én egy 2016 november  aktiválású iPhone 7-est használok. Nem akarok belekezdeni egy Apple Android csatába, de az Apple termékek hasznát ára és értékvesztése azt mutatja, hogy tovább használhatóak, mint androidos társaik. Jelenleg ez a majd 4 éves telefon, megkapja a legújabb szoftvert, minden működik és nincs belassulás vagy más hiba. 4 év alatt egy mikrofon javítás és egy képernyő csere volt rajta leejtés miatt. Az akkumulátor úgy, hogy én szét használtam eddig 78%-os. Talán most lenne itt az ideje egy cserének.  Két perc googlezás után ennek ára 7900ft és 30 perc. Érezhető, hogy nem a drága aksi csere miatt fogom lecserélni a telefont.  AliExpress-en 10 dollár egy aksi persze vám termékdíj garancia és minden nélkül szürke importból. Így 5000 ft ot spórolnék ha cserélhető aksis telefont vennék. Ez a költség pedig 2-4 évente jelentkezne, legrosszabb esetben 2x amíg a telefont használom. 

ecf8beca-2404-4d82-82ee-ceabdef80998.jpeg

Ezzel szemben áll az itthon könnyen cserélhető megoldás. Mi kell ehhez? Akkumulátor fedél, annak valami rögzítés,  más akkumulátor tokozás. Ez jár egy minimális plusz költséggel a plusz alkatrész és a plusz szerelési lépések miatt. A telefon ezektől viszont biztos egy kicsit vastagabb lesz. Én személy szerint imádom, hogy vékony ezért használom tok nélkül. A másik amit imádok ebben, hogy ez a telefon és nagyon sok mai társa víz- vagy legalább cseppálló. Ezt pont a nem cserélhető akkumulátor teszi lehetővé. Cserélhető akkumulátorral is le lehet szigetelni a fedelet, de biztos, hogy ehhez hely, otromba szigetelés és csavarozás vagy azzal egyenértékű rögzítésre van szükség. Ez mind nagyobb méretet, plusz alkatrészt, több költséget jelent a gyártónak így végül nekünk. Ha a hátlap nincs csavarozva, akkor mindig lesz egy kis relatív elmozdulása, ha rázkódik a telefon akkor kopni fog, romlanak az illesztések, zseb piszok megy közé. A másik lehetőség, hogy csavarok kerülnek be, ami látszik a designon. 

Ez ízlés kérdése. Aki ennek ellenére azt szeretné, hogy otthon cserélhesse az akkumulátort az vegyen olyat. Egy robusztus Catapillar-t vagy hasonlót. Én nem szeretnék ilyet. Nekem többet számít a design és a mechanikai tartósság. Cserébe én szívesen kifizetem a szerviz árat. Így ne kötelezzük már egymást, meg írogassunk petícióját, hogy az EU ezt is hülyén szabályozza.

Ha ez a téma érdekelt lehet ezek a cikkek is fognak a tervezett elavulás legendájáról.

 

Olvasd el rövid bemutatkozásom és támogass patreonon, hogy podcast és video blog formában is megjelenhessen a blog:https://www.patreon.com/mernokszemme

Facebookon várom a kommenteket, értelmes kérdésekre felvetésekre válaszolok is. A helyesírásom rossz, tudom. Ezt kár megírni, 27 éve hallgatom. Ha eltűnnek a hibák akkor feltörték a profilom. https://www.facebook.com/mernokiszem/ 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokiszem.blog.hu/api/trackback/id/tr6016181884
süti beállítások módosítása