Mérnök szemmel

Mi hülyeség és mi nem az , de ha mégis az akkor mit kezdjünk vele

Ferihegy a Balkán kapuja

2018. április 28. 18:11 - NMEszeme

Szeretjük azt hinni, hogy nem csak földrajzilag, de kulturálisan is elhatárolódunk a Balkántól. A hozzánk érkező külföldi viszont a földetérést követő első percekben olyan ízelítőt kaphat, amit egy romkocsma túra 10 sör 10 pálinka köre se mos le többet.  Most kivételesen nem arra gondolok, hogy ritkán utazó honfitársaink taps viharral köszöntik a pilótát sikeres leszállás esetén. Ez az aranyos szokás kezd is kihalni, mióta a Lufthansa gépeket valami biztonsági szabály miatt erőből kell letenni. Ilyenkor nem érdemel tapsot a pilóta, de nem hiszem, hogy ettől álmatlan éjszakája lenne. Álmatlan éjszakám nekem van attól, ami ezután következik. 

koki.JPG

 A repterek biztonsági intézkedéseik miatt is szigorú jól szabályozott helyek. Megszoktuk, hogy nem olcsók, de a nagy lehúzásokra azért nem itt számítunk. A Liszt Ferenc reptér még ma is modernnek ható épülete megtévesztheti az utasokat, könnyen sorolnának ez alapján Közép, de akar Nyugat- Európához is. Az igazi Kusturica- i utazás viszont akkor kezdődik, mikor elhagynánk a repteret.  

Először is kellene egy kis jó magyar forint, azonnal van is egy pénzváltó még bent a terminálon. Pár százalékot biztos bukik az ember ha reptéren vált. Itt viszont 1 Euróért 250Ft közei összeget adnak. 20% nyereséget kissé pofátlannak érzek. Sőt szerintem ez köztörvényes csalás, de biztos megvolt a hely pályáztatva és tisztességesen elnyerte valaki, aki minden jogi szabályt betartva üzemelteti. Az, hogy szervezett módon rántjuk le a gyanútlan látogatókat, az meg nem érdekel senkit.

Kötöttpályás közlekedésről ne is álmodjunk, csak 50 éve tervezik, de biztos zavarja őket, hogy túl közel a sín. Így nem lehetne eleget lopni, annyit biztos nem amit a taxis lobby fizet, hogy ne legyen értelmes tömegközlekedés. A taxikra majd még visszatérünk. Egyetlen reményünk, hogy 1000 milliárdos hitelekből felújított 3-as metró kocsikból átépített Kínai mágnesvasút repít minket egyszer a városba, mert ebből már lehetne eleget lopni.

100e.jpg

Óriási előrelépés, hogy jár egy busz a Deák térre. Igaz ez tele van és ritkán jár, de talán már elérték, hogy nem csak a sofőrnél lehet jegyet venni készpénzért, hanem BKK is árul jegyet. Kifelé láttam már ennek a 100E jelű busznak a zsúfoltságát, igazi jó kis hering party. Tanulja meg aki idelátogatott egy életre, hogy itt ne akarjon közlekedni. Van egy gyanúm, hogy befelé is ez van, de mivel nincsenek katasztrófa turista hajlamaim, ezért sose néztem meg. Oké egy kis zsúfoltság még elmegy. Az igazi csoda viszont a 200E ami a Kőbánya-Kispestre visz. Ha éppen van 3-as metró, akkor talán lemaradhat a kedves látogatónk a MÁV által kezelt területekről. A kezelés itt a hagyni szétrohadni szinonimája.(főképen látható)  Aki viszont vonattal jutna be a nyugatiba, az olyan első élményt kap, amit a Dunán lerobbanó kétéltű városnéző busz se feledtet majd vele. Jó hely az állomás környéke, igazi Európa. A szomszéd ipari parkban dolgozó 1200 mérnököt céges biztonság őr kísérget esténként a metróhoz.  

Ezzel a tömegközlekedési kalandok köre le is zárult. Értelmesen kimenni valakiért kocsival csak akkor lehet ha fizetsz. 5 perc talán ingyen van, ami alatt pont beugrik valaki, de úgyse tudod a pontos érkezést, ezért vagy fizetsz 900ft-ot  fél órára vagy állsz Vecsésen és mikor jön a telefon akkor indulsz be. 

hiena.jpeg

Jöjjön szívem csücske a taxi. Szabott ár és csak egy jóváhagyott társaság. A szabott áras versenyre képtelen teljes iparágat annyira gyűlölöm, hogy ha lenne értelmes tömegközlekedés, akkor még a céges költségtérítésem ellenére is azt használnám. Az egészben a legszebb mégis az, hogy a nagy szabályozás szabott ár ellenére, még mindig ott tépkedik ki a német szili hasonmás verseny dobogós hiénái a csomagot a gyanútlan turisták kezéből. Még a reptérről sem képesek elzavarni őket. Kormányunk komplett iparágakat darál be hónapok alatt, a köztörvényes csaló engedély nélküli hiénákkal meg nem bír? Rendesen szurkolok, hogy Mészáros Lőrinc taxi monopóliumot kapjon és akkor lehet valaki végre fellép a hiénák ellene. Nem kérek sokat, csak annyi magabiztosságot, mint az úttesten sétáló diáktüntetők ellen. Olyan 320 szegmenst repültem az elmúlt 5 évben 30 repteret érintve. Vannak gondok máshol is, hogy minden ilyen szar legyen, és ilyen régen, arra biztos nem lehet példát találni. Ki is írhatnánk üdv a Balkánon  valamikor 1995-ben.

Olvasd el rövid bemutatkozásom és támogass patreonon, hogy podcast és video blog formában is megjelenhessen a blog:https://www.patreon.com/mernokszemmel

Facebookon várom a kommenteket, értelmes kérdésekre felvetésekre válaszolok is. A helyesírásom rossz, tudom. Ezt kár megírni, 27 éve hallgatom. Ha eltűnnek a hibák akkor feltörték a profilom. https://www.facebook.com/mernokiszem/ 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokiszem.blog.hu/api/trackback/id/tr3913874990
süti beállítások módosítása