Mérnök szemmel

Mi hülyeség és mi nem az , de ha mégis az akkor mit kezdjünk vele

Edzőtermi zuhanyzók mocskos titkai

2017. október 19. 21:07 - NMEszeme

Sok minden fizikailag fáj egy műszaki embernek a mindennapokban. Néha viszont az igénytelenség olyan általános, hogy már már megszoktuk. Ilyen például az edzőtermi zuhanyzók gusztustalansága. Biztosan vannak kivételek, de valahogy én 90%-ban a legigényesebb termekben is azt látom, hogy áll a víz, törött a szaniter, penészes minden. Volt kollégistaként nem rettentenek el ezek a dolgok. Miért van az hogy az egészség és a szépség templomaiban mégis így néz ki a higiénia szempontból legfontosabb rész? 

543_mould_740x400.jpg

A megfejtés egy általános problémára vezethető vissza. Sajnos itthon mindenki megold okosban mindent:  Lecseréli az olajat a garázsban, az se baj ha úszik a fáradt olajban. Letölti a bolt a leggagyibb webshop motort, mindegy, hogy az 1000 termékre lett optimalizálva neki meg 10000 kell. A legtöbb edzőterem épülete eredetileg nem erre a célra lett tervezve, irodaházak, csarnokok, alagsorok. Falakra fel a gipszkarton, valami csillapító padlózat, hogy ne zengjen a leejtett súlyoktól a ház és kész. Ajjaj, de csak kellene egy vizesblokk is. Hogy kezdjünk neki?  Véletlenül se hívjunk épületgépészt, vízvezetékszerelő kell ide nem mérnök. Én úgymond sima gépészmérnök vagyok, de egy unalmasabb munkahelyi időszakomban, kiolvastam az összes "Víz gáz fűtés" magazint. Ettől persze nem kezdtem érteni a témához, de legalább  a problémák komplexitását felismertem. 

Nézzük azt a szerencsés esetet, hogy valaki úgy vág bele a befektetésébe, hogy van egy üzleti terve. Tudja, hány vendégre van szüksége ahhoz, hogy nyeresége legyen. Rossz hírem van kb ennyien le is fognak zuhanyozni, sőt van aki még WC-re is el fog menni. Gőz van a fürdő szobában ha a barátnőd hajat mos? Mekkora gőz lesz ha 1000-en mosnak hajat. Mit nem tervezett a víz szerelőnk? Szellőztetést. Nem lesz elég ablakot nyitni, bizony ide komoly gépészet kell, különben csöpög a víz mindenhonnan, beszívják a falak, minden penészedik és így tovább. Utólag nagyon nehéz lesz egy 800mm es csövet áthúzni a termen, ahol kinyomatjuk a párát. Az álmennyezet meg a csupasz gipszkarton így sem fogja szeretni a párát. Penészedni fog, tehát plafonig, de még a plafont is csempével, vagy más vízzáróval kell burkolni.  A padló meg lejtsen a lefolyóba rendesen, hogy a maradék víz elfolyón. Otthon eltömődik a szappantól hajtól stb... a lefolyó? Itt egy pár óra alatt fogja megkapni az otthoni 100 éves terhelést. El lehet gondolkodni, jók lesznek-e az otthoni lefolyó átmérők. Segítek. Nem. Akkor még nem beszéltünk arról, hogy ennyi emberből biztosan lesz néhány súlyosan igénytelen, aki nem akarod tudni miket töm a lefolyóba és a WCbe. Ha drága a vastagabb csövezés, akkor ne tudd meg mennyi lesz a vékony csöveket kibontani az aljzat betonból dugulásnál.

Aki erre nem gondol időben, az simán tovább ronthat helyzeten, és meg is teszik. Oké van egy szellőzés nélküli penészes tavasbarlangunk, mit lehet még elcseszni? Persze szigorúan a legolcsóbb szanitereket vegyük. Ami otthon is eltörik, elmállik, lekopik és a barkácsbolt alsó polcáról jön, majd itt ki fog bírni ezer testépítőt naponta. Óvakodjunk a rozsdamentes acél dolgoktól, hiszen azok szinte örök életűek. Sokkal olcsóbb lesz, a műanyag vackokat cserélgetni, szerelőt hívni stb. Hisz az idő meg a rohangálás nem kerül pénzbe. Sokkal olcsóbb, mint egyszer jót venni.

Láttam egy termet, ahol három 200l es otthoni használatra tervezett elektromos bojler volt bekötve. Ezt a típust, egyszer pont én terveztem át a Hajdunál. Remek termék egy családnak, ahol reggel esete zuhanyzik mindenki, de itt napi 16 órában ment max teljesítményen a fűtőszál. Teljesen biztos, hogy idő előtt tönkre fog menni. Arról ne is beszéljünk, hogy nagy luxus több m3 vizet naponta elektromos fűtéssel melegíteni. Hőszivattyú egyszerre oldaná meg a meleg víz és párátlanítást problémáját, de sajnos a tulajok azt gondolják a hőszivattyú valami új bicepsz gyakorlat.

Ez egy torzított példa, de amikor otthon csinálsz bármit rendes tervezés nélkül, ugyanígy el fogod cseszni. Nem lesz olyan durva az eredmény, mert egy család nem összemérhető több ezer nagyon erős, nagyon izzadt testépítővel. Sokkal olcsóbb tervezési szakaszban költeni egy kicsit többet, mint hibát javítani.

 

Ha van hasonló példád vagy kommentelni szeretnél kérlek tedd azt meg a facebook oldalamon, ha már ott vagy nyugodtan kövess, likeolj vagy ossz meg:  https://www.facebook.com/mernokiszem/ 

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokiszem.blog.hu/api/trackback/id/tr9213031514
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása