Mérnök szemmel

Mi hülyeség és mi nem az , de ha mégis az akkor mit kezdjünk vele

Az EU szabályozás az autónk után már a porszívónk is elcseszi?

2017. november 19. 20:29 - NMEszeme

Aki figyeli a porszívó piacot, vagy csak betéved a műszaki áruház érintett soraira, észreveheti, hogy szép lassan kikoptak a 2000W feletti termékek, sőt már az 1000W alattiak kezdenek terjedni. Az ok igen egyszerű, mégpedig egy EU szabályozás ami első lépésben 1600W-ban, majd 900W- ban maximalizálta a porszívók fogyasztását. "Micsoda 900W teljesítmény, azzal takarítani se lehet rendesen, hisz a 2200W-os géppel is szenvedés a nagy szőnyegünk!" -mondhatná képzeletbeli vásárlónk. Nézzük meg igaza van-e!

por3.jpg

Alapozzunk tényekre, nézzük meg mit is ír elő pontosan az EU idén szeptembertől.  Szeptembertől érvényes a gyártókra, boltok még sokig árulják a korábbi készleteket. A teljes szöveg itt olvasható, a fontos részeket ki is másoltam:http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32013R0666

From 1 September 2017:

annual energy consumption shall be less than 43,0 kWh/year,

rated input power shall be less than 900W,

dust pick up on carpet (dpuc ) shall be greater than or equal to 0,75. This limit shall not apply to hard floor vacuum cleaners,

dust pick up on hard floor (dpuhf ) shall be greater than or equal to 0,98. This limit shall not apply to carpet vacuum cleaners,

dust re-emission shall be no more than 1,00 %,

sound power level shall be less than or equal to 80 dB(A),

the hose, if any, shall be durable so that it is still useable after 40 000 oscillations under strain,

operational motor lifetime shall be greater than or equal to 500 hours.

 

Magyarul:

  • Éves energia felhasználás 43kWh, a számítás azt mondja, hogy egy 87m2-es területet porszívózunk fel évente 50-szer
  • 900W maximum teljesítmény felvétel. Ebből az is látszik, hogy az átlag EU állampolgár 87m2-es lakását durván egy óra alatt porszívózza fel.  
  • Szőnyegből a por 75%-át kell tudnia felszívni
  • Kemény padlóról a por 98%- át kell tudnia felszívni (mind kettő érték a szabványnak megfelelő sebességgel stb. értendő)
  • A felszívott por maximum 1%-át fújhatja vissza
  • Max hangerő 80 dB(A) 
  • A kábelnek 40000 felcsévélést kell bírnia
  • Több mint 500 óra motor élettartam (átlag EU polgárnál több mint 10 évet jelent)

Látható, hogy a fogyasztás csökkentése mellett, jó pár a valós használati értéket is szabályozó kitétel is megjelent. Kezdjük ezekkel.

Egyetemi éveim alatt áruházi promoterként is dolgoztam hétvégente kis- és nagygép osztályon. Elég lelkes voltam, köszönhető a teljesítmény bérezésnek, viszont nem javasoltam soha olyat amit magamnak ne vettem volna meg. A Mielét például simán eladtam, olyannak akinek volt rá pénze, akkor is ha ezzel elvesztettem a saját néhány ezer forintos jutalékomat a terméken. Ez a posztnál szerencsés, mert akkoriban is több képzésen vettem részt, illetve a vásárlói szokásokról is kaptam képet.

Hangerő: Mindenki örül, nem idegesít a szomszéd annyira, mint eddig. Egyébként a hang maga is veszteség, egy áramlástanilag optimalizált gép, még a plusz szigetelések nélkül is halkabb, mint optimalizálatlan társai. Trollok kedvéért tudom, hogy ez azért bonyolultabb és nagy általánosítás. Nem véletlen, hogy országunk leghalkabb helye az Elux gyár fejlesztésének süket szobája, a 2. a miskolci Bosch gyáré 3. pedig a Miskolci egyetemé, ahol akusztikai tárgyak is vannak a gépelemek tanszéken. (2007es állapot)  Aki egy tanyán él egymagában és nem idegesít senkit a porszívóval, az rosszul jár, mert fizet a plusz szigetelésekért. Ha egy férfi jön porszívót venni vagy csak elkíséri a feleségét, akkor meg kell mutatni a leghalkabb gépet. Az urak, mikor rájönnek, hogy normál hangerőn lehet TV-t hallgatni porszívózás közben, akkor az eredeti keret kétszereséért is megveszik a halk gépet.

Motor és kábel élettartam: Mindenki örül, "régen minden jobb volt" trollok elhallgatnak. 10 év boldog porszívózás következik. Akinek ez nem elég még mindig van néhány prémium gyártó aki ennél többet garantál. Az alábbi táblázat a sokszor idézet test.de oldal felméréséből jön. Sorban- Hány évig ad pótalkatrészt(gyártás leállítása után) - Milyen hosszú élettartamra terveznek (szintén EU átlag polgár lehet a számítás alapja) - mennyi garanciát adnak. A 10 évre vagy továbbra való tervezést a neves gyártók is büszkén hirdetik. Így az a sejtésem, hogy az ennél rövidebb élettartamot takarja, ha a gyártók nem nyilatkoznak. A szigorítás így szerintem pozitív. 

por_1.JPG   

Por visszafújás: Alapvető elvárás, hogy ne port kavarjunk, hanem szívjunk, és aztán a kukába kidobjunk. A porszívó által felkavart és a levegőbe juttatott finom por, az egészséges emberekre sincs jó hatással, nem is beszélve az allergiásokról és asztmás betegekről. Innentől a középkategóriától ismert HEPA filter vagy valamelyik alternatívája elkerülhetetlen lesz. Félek itthon majd simán kidobják ha eltömődik, de reméljük a legjobbakat. Nem vagyok már mélyen a témában, de ez a szabály a nálunk nagyon népszerű (nyugaton nagyon nem) porzsák nélküli porszívókat megfogja tizedelni.  

Porfelszedési százalékok: Végre van egy határérték ami tényleg megmutatja, milyen jól lehet takarítani egy porszívóval. Több tesztintézet is méri ezeket a tulajdonságokat. Ezek az értékek voltak körülbelül az erős középkategóriában eddig is. Itt a szabály alkotó azt szeretné biztosítani, hogy az új gyengébb motoros gépekkel se lehessen nehezebben dolgozni, mint a régiekkel. Biztos jönnek majd a "régen minden jobb volt" trollok, hogy ahogy mosni is csak 200l vízzel úgy porszívózni is csak 3kW teljesítménnyel lehet. Szerencsére ez jobban mérhető, mint a mosás hatékonysága. Aki nem hiszi az 4€-ért a test.de oldalon megnézhet egy 127 gépre kiterjedő tesztet.  

A sok számomra pozitív dolog után jöjjön a mumus, a max 900W-os teljesítmény. Kezdjük az alapokkal, ez nem a szívó erő. Ez a motor felvett max teljesítménye. A villanymotor hatásfoka nagyon jó, ha mozgássá kell alakítani az áramot, de itt nem ilyen egyszerű a helyzet. Korábban a szívóteljesítménnyel próbáltak jellemezni a porszívókat. Már itt látszott, hogy a jellemzően 150W-500W szívó teljesítmény nem egyenesen arányos a motor teljesítményével. Ha ez az érték megmondja, milyen erősen szív a porszívónk, akkor miért nem ezzel jellemezzük a gépeket? A legtöbb tájékozottabb vásárló erre rá is kérdez. Erre a gyártók is rájöhettek, mert a magas értékeket hajlamosak is megadni. A gond az, hogy lehet egy gépet nagy szívóteljesítményre hangolni úgy, hogy közben mégis rosszabb vele takarítani. Ennek oka az, hogy a por felszívásához, bizonyos sebességre, légtömeg áramra is szükség van. A magukat a padlóhoz "vákumozó" gépeknél se ér a szívó teljesítmény sokat. Ezenkívül a kevésbé szűrő több port a környezetbe visszajuttató gépek szívóteljesítménye is magasabb. A fent bemutatott por felszedési százalékok mutatják igazán a gép használhatóságát. Így a gyártók és marketingeseik leállhatnak végre a W vadászatról. Egy porszívót azzal adtak el régen, hogy 2200W. Ez olyan, mintha egy autót azzal hirdetnének, hogy 20l benzint fogyaszt.  A 2014es első 1600W-os EU határ bevezetése után a következőt láthatjuk:

por2.JPG

Kisebb fogyasztás kisebb szívóteljesítmény mellett jobb takarítási képesség. Az első tesztek ezt mutatják a StiWa független teszt oldalán is. Fizetős a tartalom, ezért csak a szöveges összefoglalót oszthatom meg, ami azt mondja, hogy a tesztelt 12db 900W alatti porszívóból, 9 tudott jobb eredményt, mint a felső kategória átlaga. Ehhez csak fejlesztés kellett, áramlástani tesztek és szimulációk sokasága.   

Mi az értelme ennek az egésznek? Ha csak kis országunkat nézzük, durva fejszámolással. 2 millió család heti egy egy órás porszívózás. Egyszerűség kedvéért 1900W helyett 900W os géppel. Ez családonként évi 50kWh megtakarítás. Durván 2000ft évente.  4 milliárd ft országosan.1 milliárd euró nagyságrendi spórolás EU szinten évente. Ehhez csak az eltunyult gyártókat kellett felrázni. Most már nem tudják a nagy fogyasztásukkal reklámozni a gépeiket.

Ez a 2000ft a 10 éves élettartammal azt jelenti, hogy a kieső kamatoktól eltekintve, 20000 ft különbséggel megéri régi gépünket újra cserélni. Nagyobb lakás több porszívózás eseten pedig még többért is. 

Mik a problémák a szabályozással? A gyártók elkezdhetnek az autóknál tapasztalható módon a tesztre fejleszteni. Erre kicsi az esély, mert a technológia úgy néz ki elbírta. Én utálom, ha valami szabály mondja meg mit vehetek, jobban örülnék annak az iránynak, ha a tájékozott vásárlók maguk követelnék ki az ilyen reformokat. Amíg erre nincs esély addig egy ehhez hasonló jól felépített szabályozást én is el tudok fogadni. 

A poszt valamennyire folytatása a Tervezett elavulás legendája sorozatnak amit itt olvashattok : 1. rész 2. rész 3. rész  

Ha tetszett ez vagy más posztom osszátok meg legyetek szívesek, 

Olvasd el rövid bemutatkozásom és támogass patreonon, hogy podcast és video blog formában is megjelenhessen a blog:https://www.patreon.com/mernokszemmel

Facebookon várom a kommenteket, értelmes kérdésekre felvetésekre próbálok válaszolni is.  A helyesírásom rossz, tudom. Ezt kár megírni, 27 éve hallgatom. Ha eltűnnek a hibák akkor feltörték a profilom.  https://www.facebook.com/mernokiszem/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokiszem.blog.hu/api/trackback/id/tr8013311817
süti beállítások módosítása