Mérnök szemmel

Mi hülyeség és mi nem az , de ha mégis az akkor mit kezdjünk vele

Ad Astra a film, ami fáj egy 3-as fizika érettségivel is.

2019. november 07. 17:27 - NMEszeme

Nem vagyok az a fajta ember, aki egy filmben azt nézi mibe tud belekötni. Imádom az időutazós marhaságokat Terminator 2- től Vissza a jövőbe- ig, nem zavar a Nostromo dübörgése az űrben, vagy a lézer fegyverek puttyogása. El tudom engedni és élvezni a filmet, de nem akkor ha valami realisztikusnak reklámozza magát, és mindenféle szakértőkkel henceg, akik a filmen dolgoztak. Nagyon vártam ezt a filmet, csodálatos volt a látvány jók a színészek, de a többi.... nézzük spoileresen, de senki nem veszít semmit, ha úgy olvassa, hogy még nem látta.

226fc4b8-c6bb-4eca-9159-76717f4a22cc.jpeg

 

Az elején még nem látszott a szörnyűség, a nagy antennás jelenet nagyon szép volt. A Holdra utazás szépen tisztelgett a Űrodüsszeia előtt. Itt jött az első gyomros.

A Holdra érkezve földi mozgása van mindenkinek, nem látszik a kisebb gravitáció. A filmben szó sincs semmi mesterséges gravitációról vagy hasonlóról, nem is igazán illene a környezetbe. Ott kellene billegni, meg pattogni mindenkinek.  Ez a Földi gravitáció addig áll fent, amíg ki nem mennek az épületből, kint már tényleg a Holdnak megfelelően viselkednek. Drága lett volna bent is megcsinálni? Vagy valami magyarázatot adni?

A kinti lövöldözés nagyon szép, azt tudtam volna nézegetni, A zuhanás elég sokáig tartott, sztem fájdalmas lett volna a Holdon is. 1,62m/s2-tel esni 15s-ot olyan mintha 80km/h-val csapódna a földbe, de ez részlet kérdés.

A Holdról szépen megindulnak a Mars felé. Elhagyott űrhajó válasz nélkül, persze át kell menni. Szerencsére a film minden űr zsilipje kintről könnyen nyitható. Bent elszabadult majmok támadnak, ami What a Fuck pillanat, de nem fizikai gond, csak szar a forgatókönyv. Lesz itt fizikai hiba is.

Se a majom sem az űrhajós nem tud egyhelyben kutyaúszó mozdulatokkal forogni, itt ez folyamatos.

A majom feje a vákuumban szét robban. Hülyeség, a vákuumban nem robban szét senki feje. Ha 20 méter mélyre merülsz nagyobb a nyomás különbség a koponyád két oldala között, mint vákuumban, mégse robban be a fejed.

Zuhanás a Mars felé, imbolyog az űrhajó, de szerencsére csak síkban billeg nem térben forog, mint kellene. Így a szinte analóg műszer alapján leteszi Brad Pitt. Hiába a nagy imbolygás, pont a tervezett pontba szállt le. Ügyes gyerek ez a Pitt.

Megérkezünk a Mars-ra aminek a designja az új Blade Runner filmből jött, fontos a belső építészet a távoli kolóniákon. A díszlet minden más helyén a filmnek fantasztikus.  

Lézerrel üzennek a Neptunuszon irányába, hogy a válasz lézer alapján a helyét meghatározzák. Itt rengeteg a gond. A lézer, azért lézer, mert nem szóródik. Biztos lehet vele üzenni, de tudni kellene hova célzunk. Ha meg simán meg lehet szórni a tájat 2 milliárd km-re akkor, onnan hogy lehet bemérni. Mindegy ez csak az én hülyeségem ha nem a lézer szót használják, akkor nem is tudnék ebbe bele kötni.

Csakhogy a lézer fény, de bármi mással is kommunikálnak akkor is órákig tart elérni erre a távolságra, itt viszont jön a válasz azonnal. Most szegtük meg a relativitás elméletet, nem semmi hol tart az emberiség. Ehhez képest a rakéták még mindig az égessünk el valamit abból lesz a hajtóerő elven működnek.

Egy száraz lakatlan bolygó legjobb kilövési helye, persze egy Föld alatti tavon van, amin átúszva észrevétlen be lehet jutni nyitott ajtón a fúvókák között a hajóra. Mondjuk ha ez nem lett volna a zsilip úgyis nyitható kívülről. 

Az űrhajó akkorát gyorsul, hogy Pitt kapaszkodik a másik szerencsétlen viszont 4m én úgy begyorsul, hogy szét csattan a feje. Brad Pitt karja nagyon erős. 

Utazás a Neptunuszra, ami körül pályára áll. Pont olyan sebességgel, hogy együtt forog a gyűrűvel, ami akár lehetséges is, aki jobban ért hozzá írja meg.

Inkább hagyom, ami a hajón történik. A visszatérés egy forgó radarról letépett vas lemez mögé bújva történik, és a forgó radar dobja Pittet a tökéletes irányba. Ez már viccnek is rossz. 

A végére persze, mi lehet ami visszarepíti hősünk 2 milliárd km-re? Hát persze, hogy egy robbanás az űrben. Ott aztán lehet lökés hullám. Ez az egész utazás úgy képzelhető el, hogy az út feléig gyorsul a hajó majd valahogy fékez. Így ki is jöhet a pár hónapos út. Itt egy sztem nem létező impulzus adja meg a visszaút kezdő sebességet, aminek így akkorának kell lenni, hogy széttépne mindent, vagy évtizedekig tartana az út, persze mindez a tökéletes irányba.

Ezen jót lehet vitázni, várom a kommenteket. Elfogadom, hogy valakinek más az ízlése, ezért koncentráljunk a valóság tartalomra.

Olvasd el rövid bemutatkozásom és támogass patreonon, hogy podcast és video blog formában is megjelenhessen a blog:https://www.patreon.com/mernokszemme

Facebookon várom a kommenteket, értelmes kérdésekre felvetésekre válaszolok is. A helyesírásom rossz, tudom. Ezt kár megírni, 27 éve hallgatom. Ha eltűnnek a hibák akkor feltörték a profilom. https://www.facebook.com/mernokiszem/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://mernokiszem.blog.hu/api/trackback/id/tr815295364
süti beállítások módosítása